
  

 

  

 
 

 
  

 
 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-92 (31)S 
Sales Tax 
April 2, 1992 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION   PETITION NO. S911223A 

On December 23, 1991, a Petition for Advisory Opinion was received from Hodgson, Russ, 
Andrews, Woods and Goodyear, 1800 One M & T Plaza, Buffalo, New York 14203. 

The issue raised by Petitioner, Hodgson, Russ, Andrews, Wood and Goodyear, is whether 
Petitioner's clients consulting services provided by telephone are subject to sales tax. 

Petitioner's client is registered as an investment advisor with the Securities and Exchange 
Commission. Petitioner's client engages in consulting and investment advisory services, investment 
research and the publication of financial newsletters targeted to an audience of high-level, technically 
sophisticated financial management decision-makers. 

Petitioner's clients newsletters provide subscribers with almost instantaneous access to news 
and analysis regarding particular financial markets. One focuses on news developments in the 
corporate securities markets. A second is devoted to news of domestic money and capital markets. 
Another focuses on fixed income, cash and future markets. 

Newsletters received by subscribers in printed form would qualify as an exempt periodical. 
However, most of Petitioner's clients subscribers receive their newsletters as part of the Petitioner's 
clients electronic news service. 

Individual subscribers, based on their particular circumstances, may feel the need to go 
beyond the information provided in these newsletters to explore one or more specific concerns in 
greater depth. Under these circumstances, subscribers can take advantage of Petitioner's clients 
telephone consulting services. Some subscribers call regularly; others less frequently. In total, 
Petitioner's clients staff spends approximately 35 hours per week providing consulting services over 
the telephone. When subscribers call, they have access to the authors of the newsletter to which they 
subscribe, highly skilled professionals in the field of financial market analysis. 

Subscribers do not call these consultants to get the final closing price of a stock, or the 
current movement of the yen versus the dollar. Subscribers are high level financial managers which 
have ready access elsewhere to such information. Neither do subscribers call for the information 
provided in the taxpayer's newsletter. All consulting subscribers are also newsletter customers, and 
have access to such information. Instead, subscribers call with highly individualized concerns based 
on their own particular circumstances and interests. 
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Consulting services can be purchased separately from newsletter subscriptions. However, this 
is an exception, and not the rule. Generally, subscribers purchase the consulting service as a package 
that also includes a subscription to one of Petitioner's clients financial newsletters. Charges for the 
consulting service is, however, separately stated from the charges for the newsletters on the 
subscriber's invoice. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax, in part, on the receipts from every sale, 
except for resale, of the following services: 

(1) The furnishing of information by printed, mimeographed or multigraphed 
matter or by duplicating written or printed matter in any other manner, including the 
services of collecting, compiling or analyzing information of any kind or nature and 
furnishing reports thereof to other persons, but excluding the furnishing of 
information which is personal or individual in nature and which is not or may not be 
substantially incorporated in reports furnished to other persons, and excluding the 
services of advertising or other agents, or other persons acting in a representative 
capacity, and information services used by newspapers, radio broadcasters and 
television broadcasters in the collection and dissemination of news. 

(9) The furnishing or provision of an entertainment service or of an 
information service, which is furnished, provided, or delivered by means of telephone 
or telegraphy or telephone or telegraph service (whether intrastate or interstate) of 
whatever nature, such as entertainment or information services provided through 800 
or 900 numbers or mass announcement services or interactive information network 
services. Provided, however, that in no event (i) shall the furnishing or provision of 
an information service be taxed under this paragraph unless it would otherwise be 
subject to taxation under paragraph one of this subdivision if it were furnished by 
printed, mimeographed or multigraphed matter or by duplicating written or printed 
matter in any other manner nor (ii) shall the provision of cable television service to 
customers be taxed under this paragraph. 

Section 527.3(a) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(4) Charges for credit information services, other than those that are 
transmitted orally, are subject to tax.  The following rules shall apply in determining 
taxability of services that include both oral and written reports. 

(i) Any fee for a written report is taxable. 

(ii) Any fee for an oral report is taxable if the oral report is 
preliminary to the written report. 
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(iii) An annual fee for subscribing to a service is taxable if it entitles 
the subscriber to a certain number of free reports, or to reduced 
charges on reports, unless the subscriber is entitled only to oral 
reports. 

In Mark S. Klein, Adv Op Comm T&F, July 29, 1991, TSB-A-91(53)S, the Commissioner 
advised that an on-line news service delivered to customers by means of an electronic readout or 
display rather than in printed or written form did not fall within the exemption under Section 
1115(a)(5) of the Tax Law for newspapers and periodicals, but rather the receipts from the sale of 
the on-line news service were subject to tax as an information service under Section 1105(c)(1) of 
the Tax Law. 

In Morton L. Coren, P.C., Adv Op Comm T&F, June 29, 1990, TSB-A-90(33)S, the 
Commissioner advised that even though the components of a particular sale could be separately 
stated, calculated or estimated, that if such components could not be separately purchased the 
combination of items listed must be considered as one and subject to sales tax as a single purchase. 

Accordingly, Petitioner's clients consulting service is not an information service pursuant to 
Sections 1105(c)(1) and 1105(c)(9) of the Tax Law and Section 527.3(a)(4) of the Sales and Use Tax 
Regulations since the information is provided orally, is personal and individual in nature, and is not 
incorporated in reports furnished to subscribers.  Moreover, while Petitioner's clients electronic news 
service is an information service pursuant to Mark S. Klein, supra, Petitioner's clients consulting 
service can be purchased separately from the electronic news service and is separately stated on 
invoices given to subscribers.  Therefore, pursuant to Morton L. Coren, P.C., supra, even if the 
consulting service is purchased as a package with the newsletters, the separately stated charge for 
the consulting service is not subject to sales tax. 

DATED: April 2, 1992 	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


